Jyväskylän kaupungin kävelykierrokset alkavat

Keskivertolenkkeilijä, joka juoksentelee kaupungisa 10-20 vuotta yhteislenkkejä, ehtii liikkua kaupungin alueella 10 000 kilometristä noin 40 000 kilometriin eli maapallon ympäri.
Minkä verran sitten tällainen nylkkyjen nylkky sitten tietää kaupungistaan hurjilla kilometrimäärillä?

Minulle on ollut suunnattoman rikastuttavaa tutustua aikanaan moniin Jussi Jäppisen kuvateoksiin. Erityisesti ”Kaupunki siipien alla” avasi aivan uuden näkymän lenkkimaastoista ja siitä, millainen kaupunki oli viime vuosituhannella tai jopa 1800 -luvun rautatielinjauksineen. Monta kertaa on Kukkumäen suunnalla juostu vanhaa rautatielinjaa, josta rata siirrettiin nykyiselle paikalle jo yli 100 vuotta sitten.

Jyväskylän kaupunki järjestää kaupunkikierroksia, jotka rikastuttavat jokaisen lenkkeilijän sielua ja ruumista.

Kansikuvan mäkeä on laskeuduttu ja noustu kisamielessä kymmeniä ja kymmeniä kertoja. Lisäksi 1980-luvulla opiskelijana tuota mäkeä tuli koluttua reilut neljä vuotta. Mutta niin vähän tiesin.

Vasta pari vuotta sitten sain tietää,että tuo punainen talo kuului leikkikalutehtailija ja veistonopettaja Juho Jussilalle. Fortuna-peleihin naulasi nauloja iso joukko kylän nuoria tehtaan alkutaipaleella. Jopa Benito Mussolini oli tykästynyt Fortunaan tai ainakin nimeä käytettiin mainonnassa. Tämän ja monta muuta asiaa kuulee näillä kaupunkierroksilla. Nyt seuraan aivan eri tavalla ympäristöä, jolla on rikas historia. Kannattaa hiljentää tässä miljöössä!

Kuva ja teksti: Pertti Pernu 2022

Juho Jussilan tarina Wikipedia

Opastetut kierrokset Jyväskylässä kesä-elokuu 2024