Tuliko maratonista välineurheilua? Nike Vaporfly 4%

Eliud Kipchogen järkyttävä kahden tunnin alitus nosti jälleen keskusteluun juoksukenkien merkityksestä maratonin loppuaikaan. Siirtyvätkö kestävyysmatkojan maailmanennätykset joukolla historiaan? Pitäisikö joustokengät kieltää?

Voiko tavallinen talliainen, joka juoksee maratonin neljään tuntiin, saavuttaa näillä tossuilla ajan 3:50, 24? Noin paljon se 4% parannus on ajassa. Matkassakin aika huima 1,5 kilometriä.
Näyttää siltä, että neljä prosenttia on keskimääräinen parannus, joten jollakin parannus voi olla 6 % ja toisella taas 2%. Voihan hyöty olla myös nolla.

Runners World lähestyy asiaa testein ja joustokenkien energian säästö tulee kolmesta seikasta:
1. Juoksijan nilkkojen ”mekanismi” paranee. Kaareva hiilikuitulevy, joka menee kannasta vapaisiin, vakauttaa nilkan asentoa. Nilkka ei niin sanotusti ”muljahtele” tai pyörähtele, kuten normaalisti tekisi.

2. Juoksija säästää energiaa, koska hiilikuitulevy pitää varpaat suorana. Normaalisti varpaat taipuvat juostessa.

3. ZoomX -vaahtomuovilla on kaksi ainutlaatuista ominaisuutta: myötäilevyys ja resilienssi eli vaahtomuovi puristuu kasaan voimakkaasti ja palauttaa jousen lailla jalan noustessa.

Laajemman katsauksen löydät alkuperäisestä artikkelista: ”Everything You Wanted to Know About the Biomechanics of the Nike Vaporfly 4%”. By Allison Goldstein February 23, 2019. Runner’s World.