Lenkkeilemässä Kevon luonnonpuistossa

Olen muutaman vuoden ajan haaveillut juoksentelusta Kevon luonnonpuistossa ja erityisesti Kevon kanjonin näkemisestä. Ja nyt toteutin haaveeni!

Kevon luonnonpuisto sijaitsee Utsjoella. Kesäaikaan luonnonpuistossa saa kulkea jalkaisin vain merkityillä poluilla, talviaikaan saa hiihtää kaikkialla. Luonnonpuistossa kulkee maisemallisesti erittäin kaunis noin 60 km pitkä Kevon reitti. Reitti kulkee läpi Kevon luonnonpuiston vuoroin tunturikoivikossa, avotunturissa ja mäntymetsässä sekä Kevon kanjonin laaksossa.

Logistiikan kannalta, ja jotta päivässä kuljettava matka pysyi kohtuullisena, päädyin ratkaisuun, jossa maanantaina 15.6. kuljin matkan Sulaoja-Fiellun putous-Sulaoja (56 km) ja keskiviikkona 17.6. Kenestupa-Fiellun putous-Kenestupa (63 km). Menin siis Kevon reitin kahdessa osassa puolimatkassa takaisin kääntyen.

Sää suosi retkeilijää. Aurinko paistoi ja oli lämmin. Hyttysistä ei ollut tietoakaan. Reitillä oli paikoitellen hieman lunta, joten sain välillä pyöräytellä lumipalloja viilennykseksi. Reitillä on joenylityksiä, mutta vettä oli kesäkuun alun tulvista huolimatta enimmillään vain reiden yläosaan saakka. Ylityspaikoilla on vaijerit, joten kovemmankin virtauksen kanssa pärjäsi.

Ja voi miten ihanaa oli juoksennella tunturikoivikoissa ja avotunturissa! Toki vähän väliä täytyi pysähtyä ihailemaan maisemia ja ottamaan valokuvia.

Kun Kevon seinä paljastui eteen, pääsi itku. Maisema on niin upea!

Matkan parasta antia oli myös 26 m korkea Fiellun putous.

Jalat toimivat molempina retkipäivinä nätisti. Syynä varmaan matkalla otetut useat raikkaat jalkakylvyt ja välipäivän liikunta (Otsamon huiputus ja Lapin Susien iltarastit Inarin Kortevaarassa). Toki jyrkimmät pätkät ja pahimmat kivikot menin kävellen.

Kun juoksureppuun oli pakattu riittävästi eväitä, juomaa (toki matkan varralla uskalsin juoda muutamasta virtauspaikastakin), paperinen retkikartta, puhelin, ensiaputarvikkeet, pelastuslakana, kuoritakki ja -housut sekä aurinkorasvaa, oli voimia ja turvallista edetä.

Pitkällä lenkillä ehti jo haavailla tulevistakin juoksuretkistä. Pääsisinpä joskus juoksentelemaan Kaldoaivin erämaahan.

Juoksuterveisin Anne